Aeroport Leaks

Vineri după lucru sa ivit posibilitatea de a pleca la Aeroport ( din Chișinău ), am văzut cum decurg lucrările de renovare. Ceea ce se întâmplă acum pe aeroport e ceea ce mă pasionează, adică tehnică multă, construcții, tehnologii, metode de lucru, studii, etc.

  1. Se lucrează la pista de aterizare, pentru stabilizare în unele locuri se sapă până la 1.80m în pământ și se toarnă beton cu pietriș. Adâncimea minimă la care se sapă e 80cm. Am reușit să văd mașina care toarnă beton ( cică în MD nu este alta mașină care toarnă beton ), e destul de mare și interesantă.
  2. Betonul se toarnă în câteva straturi, scopul final este de a obține un alt nivel în calitatea pistei care sa suporte presiune mai mare din partea roților avioanelor.
    1. Presiunea mai mare suportată ar permite aterizarea avioanelor mai mari. În același timp lărgimea pistei este mărită cu 15m, câte 7.5m în ambele părți, pentru că avioanele mai mare nu sunt doar mai grele dar și mai late. Din câte am înțeles cu lățimea actuală a pistei este posibilitatea ca motoarele să absoarbă impurități de pe marginile pistei.
    2. Puțin straniu mi-a părut faptul ca inițial se toarnă beton, apoi se taie pentru a adaugă țevile de plastic prin care trec liniile de comunicație.
    3. Am mai observat că pista veche a fost construită din beton cu armatură, la pista noua nu sunt sigur că va fi utilizată armatură.
    4. Din cauză schimbărilor de temperatură betonul riscă sa crape, pentru asta în pista veche sunt prevăzute tăieturi de aprx. 5 cm la o anumită distanță, tăieturile fiind umplute cu cauciuc ( sau un material asemănător cu cauciucul ). La pista noua aceste tăieturi vor fi făcute mai târziu, când se va turna ultimul strat.
    5. Stragab a venit cu ingineri din Germania care operează echipamentul și din câte am înțeles ingineri Moldoveni nu sunt implicați – asta nu îmi prea place, era util măcar pentru experiență să fie implicați câțiva.
    6. Betonul îl face o mașinărie mare care tot Strabag a adus-o din Germania ( vedeți mașina în imaginile de mai jos ).
  3. Am avut ocazia să văd cum este alimentat cu electricitate Aeroportul ( să nu uităm că este inclusiv un punct strategic ), se poate întâmpla o catastrofă dacă cade electricitatea noaptea, când un avion aterizează. Aeroportul e conectat la 3 surse de energie ( sunt 3 surse, dar cine sunt producătorii nu cunosc ), în cazul în care cad toate 3 surse, există generatoare pentru diferite zone.
    1. Trecerea de pe o sursă pe alta se făcea mecanic, din câte am înțeles, în momentul în care dispare curentul pe o sursă, un electromagnet nu mai generează câmp magnetic și întrerupătorul ”sare” pe următoarea sursă. Echipamentul vechi a fost produs în URSS,chiar dacă inginerii de la Aeroport au creat impresia că echipamentul e rău, eu cred ca pentru vremea lui a fost echipament bun și dacă Aeroportul a operat până acum cu acel echipament, trebuie să îi mulțumim și să îi dorim bătrânețe ușoară ( noi din păcate nu putem produce în RM nici acum așa echipament ).
  4. În continuare vom vorbi despre echipamentul nou. Echipamentul nou monitorizează curentul și tensiunea pe fiecare linie și tot are posibilitatea de schimb automat de la o sursă la alta.
    1. Sunt 3 camere care conțin același echipament doar ca la intrarea sursa de curent e diferită.
    2. E posibil de operat în mod manual și mod automat. În modul manual fiecare bloc ia decizia independent, în mod automat, blocurile ascultă de un software care ia decizia pe baza datelor primite de la blocuri.
    3. Modul manual este utilizat atunci când sunt necesare lucrări în interiorul blocurilor.
  5. Am mers și am văzut și camera unde stau inginerii electrici. Echipamentul electric vechi era controlat tot din această cameră, doar că schema electrică era desenată pe un perete și cred că era necesară mai multă atenție față de versiunea nouă. Bănuiesc că softul asistă operatorul uman în luarea deciziilor.
    1. În imaginile de mai jos vedeți sistemul vechi pe perete și sistemul nou pe monitor. Pe monitor se observă cele 3 surse de care vorbesc mai sus.

      2. Software a fost scris de o companie din România și este în limba română, inclusiv indicatoarele și denumirile butoanelor din Secțiile 1,2 și 3 sunt în română.

  6. Am văzut și zona de plecare a pasagerilor, e aranjat, e bine – ai unde aștepta decolarea.
  7. Zona de sosire a fost renovată și au fost adăugate puncte suplimentare pentru controlul vamal.
  8. Am reuși să văd și zona unde bagajul este scanat și livrat pe banda rulantă către pasageri. Aici este în construcție o linie nouă pentru procesare mai rapidă. Poliția de frontieră are un calculator și o cameră în care stă un operator și vede careva date despre bagaj ( bănuiesc că este un scaner prin care trece bagajul ).
  9. La intrarea în țară sunt utilizate câteva scanere pentru substanțe radioactive, scanerele au fost donate de USA. Au și camere video și cică nu se cunoaște dacă imaginile video sunt utilizate doar de Poliția de Frontieră sau sunt transmise și către vreo agenție din USA. Eu cred ca trebuie de analizat și aflat către cine merge trafic generat de aceste deviceuri.
  10. La intrarea în țară au fost aduse câteva scanere noi care permit și scanarea tipului de lichid, astfel urmează să fie posibil de zburat cu sticla cu apă care eram nevoiți să o aruncăm până acum. Mai este un scanner pentru oameni care poate detecta zonele în care avem obiecte sau obiectele care le-am înghițit.

Cam asta despre Aeroport.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.