SS-Brigadeführer

Acum câteva clipe am citit ultima pagina din cartea ”Generalul SS” de Sven Hassel, înainte de asta am citit ”Legiunea blestemaților” de același autor. În ambele cărți este povestit foarte bine prin ce a trecut soldatul Sven Hassel în timpul celui de al doilea război mondial, fiind prizonier la ruși sau în lagăre de concentrare la germani ( el fiind german ).

În cartea ”Generalul SS” în mare parte sunt descrise luptele de la Stalingrad unde germanii au suferit o mare înfrângere. Atunci când citești descrierile de pe front, cum sunt împușcați oameni, călcați cu tancul, lihniți de foame – în unele cazuri fiind pomenite momente despre canibalism. Nu ai cum să înțelegi ce înseamnă un război până nu îl treci dar ceea ce scris Sven Hassel te face să îți imaginezi și să nu vreai niciodată să treci prin așa ceva – trebuie să execuți ordine pe care nici cei de la care le primești nu ar vrea sa le dea în unele cazuri.

Autorul povestește despre momente când lupți doar pentru că dacă nu vei lupta vei fi împușcat de ai tăi, nu ai de ales, trebuie să împuști și să mergi înainte.

Ceea ce mă face să scriu aceste rânduri pe blog este legat de Ausberg Paul ( SS-Brigadeführer ), el a fost cel care a scos peste 800 de persoane din încercuirea de la Stalingrad, o parte din ei reușind să revină pe frontul german. Sven povestește că nu odată vroia să renunțe, cădea și nu mai dorea să se ridice să meargă mai departe, uneori erau nevoiți să dezbrace morții pentru a nu îngheța de frig. Generalul Ausberg a avut curajul și a condus batalionul bărbătește, odată fiind plecat în cercetare este luat prizonier de ruși și condamnat la moarte – fiind salvat la timp de ostașii lui. Fiind vânați de NKVD au reușit să îi neutralizeze și să meargă mai departe.

La final Sven face parte dintr-un grup de soldați care primesc ordinul să împuște pe cei condamnați la moarte, în momentul în care refuzai sau împușcai alături, erai la rândul tău omorât. Întâmplarea face așa ca primul în care trebuie să tragă este generalul Ausberg, care – din descrierile autorului ia scos pe toți din iadul de la Stalingrad. Fiind un bărbat înalt, puternic – au împușcat toți și din prima nu a murit, fiind nevoiți să mai tragă odată.

Mă pun pe gânduri aceste lucruri și mă fac să cred că în multe situații persoanele care merită onoruri și au încercat să facă ceva sunt puse la zid de lași, care știu doar de fotoliile lor și se gândesc doar la ei.

5 thoughts on “SS-Brigadeführer

  1. Oh da !  Sti ca e doar o fantezie ce a scris Hassel. Am citit toate volumele lui! Imbina frumos umorul cu tragicul;  disperearea oamenilor , foamea lor, frica de moarte si toate acele orori ! Asta a fost razboiul atunci ! Totusi primul lui volum e mai apropae de adevar ! Deviza “mergi ori crapa” se aplica si  azi in lume ! tine pasul cu noi ori ramai in urma si vei fi …     fura cu noi ca de nu …   traieste cu noi..      Din pacate Hassel a murit!  dar el mia incantat adolescenta cu aceste carti !

      • Pai iti dai seama ca unele chestii care le-a scris nu sunt reale ! Ex. plecarea dupa aurul rusilor ! cu tancuri toata trupa ! Exista un personaj Albert era negru ! Din cate stiu nemtii ii cam urau pe negrii ! 🙂 Porta care gateste asa de bine in toate volumele ! bine sunt si umpluturi ! Dar orice carte are un simbure de adevar ! Stiu ca a luptat si a fost orbit de o grenada cu fosfor in viata reala!
        iti recomand sa citetsi toate cartile ! 12 sunt !

  2. …generatia filmelor Avatar,crede sau nu poate sa’si imagineze ceva real,pt ei totul este fictiv,si semnele de circulatie,…pt ei sant fictive,se poate vedea clar in ultimii ani,ce varste au fost si sant implicate in decese in traficul rutier,pt ca acesti aameni au perceptii….,fictive.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.