Rețea în cămin

placa-de-retea-rtl8100c-versoMi-a povestit sora despre un coleg de al ei că a cumpărat cablu, swtich-uri, o antenă Wifi puternică, din banii care ia strîns din ce îi dadea tatal lui, și sa apucat să facă rețea în căminul de la Colegiul de Informatică. Mulți de vârsta lui ar cheltui banii pe la cluburi. După ce a întins vreo 200 m de cablu, comendantului căminului iar fi tăiat cablu pentru că băiatul nu ar fi vorbit cu el.

Sunt de acord cu toată birocrația de la noi, înteleg toată corupția – dar nu înteleg de ce distrugi lucrul cuiva mai ales cînd e un tînăr cu inițiativă. Mă bucur că există oameni care văd și alte lucruri de făcut în viață de cît de cheltuit banii părinților pe prostii.

Îmi amintesc când eram la colegiu, din banii care îmi ajungeau să trăiesc jumate de lună, mi-am luat un switch și vreo 20 m de cablu, am întins în camera peste drum, am dat și la baieții din camera de sus, vreo 3 zile nu mă lămuream cum sa configurez corect ca toate computerele să poata comunica intre ele ( am răscolit jumate de internet ca să aflu cum să fac ) – apoi a apărut interesul ca să avem chat în rețea ( nu aveam pe atunci internet în cămin, de internet 3G nici nu se auzea ) – am utilizat un soft scris de cineva de pe Forumul Softpedia. Apoi – pînă am aflat de DOTA am jucat Warcraft, mai apoi nu dormeam nopțile cu DOTA.

Totul a durat aproximativ o lună – pînă cînd comendatul sa gîndit ”băieții iștia îs rai, trebuie să le opresc rețeaua” – și ne-a spus să ne luăm cablurile. Înafară de jocuri, atunci pentru prima dată am citit despre cum pot sa primesc și pachetele altora din rețea, cum lucrează un switch și cum să fur o parolă. Nici pînă acum nu știu ce la încurcat rețeau noastră dar a trebuit să strîngem cablurile – și cred că trebuia să ieșim cu ”pațanii” afară la fumat, că altceva nu aveai ce face daca ai terminat de făcut lecțiile și la computer nu mai știi cum să aranjezi folderele ca să arate mai frumos :).

Acum să revenim la băiatul mai mic ca mine, în cazul lui e vorba de alt comendant dar e în aceeași situație. A visat ca vrea rețea în cămin să comunice cu prietenii, de ce să nu i se permită dacă nu strică nimic, ba mai mult – el va învața despre rețele – alții vor avea rețea.

Eu la moldoveni văd una, dacă cineva vrea să facă ceva, ei gândesc așa – ori îmi dă și mie ceva, ori îl încurc să nu mai facă. De aceea e foarte greu să începi o afacere, cînd ești la început, nu ai nici bani nici experiență – se găsește cîte unu care te încurcă în toate felurile posibile.

Si mie uneori îmi pare rău că am încredere în oameni, cred că dacă am vorbit ceva – așa va fi. Sau dacă te-ai înteles ceva – se va ține de cuvînt. Prea puțini oameni cunosc care muncesc și încearcă să împingă țara înainte.

2 thoughts on “Rețea în cămin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *